Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Σελίδες

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Οι χριστιανοί έχουν διάφορα προσκυνηματικά μονοπάτια . Το γνωστότερο είναι το μονοπάτι που ξεκινά απο τα Πυρηναία και καταλήγει στις ακτές του Ατλαντικού ( στον ναό του Santiago de Compostela ) , στην Ισπανία , με μήκος 900 χιλιόμετρα ( οι προσκυνητές το διανύουν πεζοί ! ) .

Εμείς τί κάνουμε ; Δεν έχουμε προσωπικότητες να τιμήσουμε ;

Προτείνω κάποια προσκυνηματικά μονοπάτια :
1) Μονοπάτι του Πλήθωνα Γεμιστού : Από Μυστρά ( ή Ηγουμενίτσα ) έως το Ρίμινι της Ιταλίας όπου βρίσκονται τα οστά του . Το μονοπάτι μπορεί να διανυθεί και αντίστροφα απο Ευρωπαίους θαυμαστές του Πλήθωνα .

2) Μονοπάτι Νίκου Καζαντζάκη : Απο το Ηράκλειο στο χωριό Μυρτιά .
3) Μονοπάτι Γιώργη Ψυχουντάκη : Απο Γεωργιούπολη Κρήτης στην Ασή Γωνιά .
4) Μονοπάτι Δημήτριου Λιαντίνη : Απο Κροκεές Λακωνίας στην Λιαντίνα .

5) Μονοπάτι Σωτήριου Σοφιανόπουλου : Απο Ζάκυνθο σε Κερί Ζακύνθου .
6) Μονοπάτι Ανάβρας : Απο Νεοχωράκι Μαγνησίας έως Ανάβρα . Προς τιμήν του Δημάρχου Ανάβρας Δ. Τσουκαλά .
( βλέπε http://lofos.info/pythas/akmi.html )

Το καλοκαίρι του 2014 είναι ευκαιρία να εγκαινιάσουμε το μονοπάτι του Λιτόχωρου ( στα Προμήθεια ) . Να φορέσουμε όλοι ( διοργανωτές και συμμετέχοντες ) τις αρχαίες ενδυμασίες και να περπατήσουμε μέσα στο χωριό . Κάθε μέρα , κάποιοι απο εμάς να είναι ( με την αρχαία ενδυμασία ) μέσα στις καφετέριες , στις ταβέρνες , στον δρόμο ... (*) .

Έπειτα να διατρέξουμε το μονοπάτι Ηγουμενίτσα - Ρίμινι ( με λεωφορείο ) . Να περπατήσουμε με τις αρχαίες ενδυμασίες μέσα στις ιταλικές πλατείες . Να μας δούν οι ευρωπαίοι . Να ενδιαφερθούν . Να ανοίξουν τα αυτιά και να ακούσουν το μήνυμα που μεταφέρουμε για τον μελλοντικό κόσμο που ποθούμε .
Αν δεν έχουμε σχηματοποιήσει τί ποθούμε τότε κακώς υπάρχουμε ακόμη . Αν δεν έχουμε κανένα μήνυμα να μεταφέρουμε τότε δεν είμαστε άξιοι του Πλήθωνα .

Καταθέτω μερικές ιδέες προς συζήτηση :
http://lofos.info/pythas/ideol-syn.html

http://lofos.info/pythas/diagg.html

http://lofos.info/pythas/clever-ones.html

Το ίδιο να κάνουμε και στην Μασσαλία της Γαλλίας ( άλλη μια χώρα που στενάζει κάτω απο την μπότα των "πολυπολιτισμικών" ) .
Αφού πάρουμε το βάπτισμα του πυρός στην Ιταλία και στην Γαλλία και γίνουμε διάσημοι , τότε να επιστρέψουμε και στην Ελλάδα και να κάνουμε το ίδιο . Διότι κάποιοι διστάζουν ακόμη να βγούν με τις αρχαίες ενδυμασίες στον δρόμο .

Όπως υπάρχουν χιλιάδες χριστιανικά εκκλησάκια , έτσι σε κάθε τόπο υπάρχει αιτία για κάποιο προσκυνηματικό μονοπάτι μας :
  • Του Πυθαγόρα στην Σάμο .
  • Του Ιπποκράτη στην Κώ . 
  • Του Αριστοτέλη στην Χαλκιδική .
  • Του Ομήρου στην Χίο 
  • Του Πιττακού και της Σαπφούς στην Λέσβο .
  • Του Φιλοκτήτη στην Λήμνο .
  • Του Ηρακλή στην Ηλεία ή στην Θήβα ή στην Αργολίδα .
  • Του Πύρρου στην Ήπειρο .
  • Του Αχιλλέα στην Λαμία .
  • Του Δημόκριτου στα Άβδηρα .
  • Του Οδυσσέα στην Κεφαλλονιά και στην Μαρώνεια της Θράκης .
  • Του Ιάσονα στην Θεσσαλία .
Με αφορμή την πορεία , να επισκεπτόμαστε και να τιμούμε και όλους τους αξιόλογους πολίτες που ζούν και δρούν σε εκείνα τα μέρη .

Όλοι όσοι ζούν απο τον τουρισμό έχουν συμφέρον να μας βοηθήσουν ώστε να καθιερωθεί στην περιοχή τους ένα τέτοιο μονοπάτι .

(*) Πηγαίνουμε , κάθε χρόνο , ψηλά στο βουνό και δεν μας βλέπει κανείς (εκτός απο μια τελετή στην αρχή των Προμηθείων ) . Χαμπάρι δεν παίρνουν οι ξένοι τουρίστες οτι υπάρχουμε . Και έπειτα ζητάμε να αναγνωρίσει το παρακμιακό κρατίδιο την Πατρώα Θρησκεία ! Την διαφημίσαμε εμείς καθόλου ;

*********************************************

pitago99@gmail.com

Αρχική σελίδα : http://lofos.info/pythas/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου