Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Σελίδες

Γηρυόνης

Γηρυόνης (ο): Μυθολογικός ήρωας, γιός του Χρυσάορα και της Καλλιρρόης, βασιλιάς της Ερύθειας, που ήταν ένα νησί στην Ισπανία.
Ο μύθος του αποτελεί το θέμα του δέκατου άθλου του Ηρακλή, που πήρε εντολή από τον Ευρυσθέα να φέρει τα βόδια του Γηρυόνη στις Μυκήνες.
Ο Ηρακλής συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, τόσο εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που έπρεπε να διανύσει, όσο και γιατί ο Γηρυόνης ήταν γίγαντας με εξαιρετική δύναμη.
Ο Ησίοδος λέει ότι ήταν τερατόμορφος, το σώμα του αποτελείτο από τρία σώματα ανδρών.
Ωστόσο, ο Ηρακλής, έφτασε στην Ερύθεια, αλλά έγινε αντιληπτός από το σκύλο του Γηρυόνη, τον Όρθρο, και τον βοσκό του Ευρυτίωνα, που όρμησαν εναντίον του.
Ο Ηρακλής αφού σκότωσε αυτούς τους δύο, πήρε τα βόδια, αλλά ο Μενοίτης, ο βοσκός των βοδιών του Άδη, ειδοποίησε το Γηρυόνη, που έτρεξε και πρόλαβε τον Ηρακλή κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα.

Εκεί, ύστερα από μάχη, ο Ηρακλής σκότωσε το Γηρυόνη με το τόξο του.
Αλλά οι ταλαιπωρίες του Ηρακλή δεν τελείωσαν.
Τα βόδια του Γηρυόνη τα έκλεψαν οι γιοί του Ποσειδώνα Αλεβίωνας και Δέρκυνος.
Ο Ηρακλής τους κυνήγησε, τους πρόφτασε, τους σκότωσε και συνέχισε το ταξίδι του ως το Ρήνο.
Όταν έφτασε εκεί, ένας από τους ταύρους του κοπαδιού πήδησε στη θάλασσα και κολυμπώντας ως τη Σικελία ζευγάρωσε με την αγελάδα του γιού του Ποσειδώνα, του Έρυκα, που ήταν βασιλιάς των Ελύμων.
Τότε, ο Ηρακλής, αφού άφησε τα υπόλοιπα βόδια στη φύλαξη του Ήφαιστου, πήγε στη Σικελία για να βρεί το δραπέτη ταύρο.
Ο Έρυκας του είπε όμως ότι θα του δώσει τον ταύρο, αν τον νικήσει στην πάλη.
Χωρίς να το θέλει ο ήρωας πάλεψε, τον νίκησε τρείς φορές και τελικά τον σκότωσε.
Περνώντας όμως από τη Θράκη, η Ήρα για να εκδικηθεί τον Ηρακλή έστειλε "οίστρο" στις αγελάδες που ξεχύθηκαν στα θρακικά βουνά, απ' όπου με πολλούς κόπους τις μάζεψε ο Ηρακλής για να τις φέρει πίσω στον Ευρυσθέα.
Κοιλάδα Ανθεμούντα. Φωτο Γ. Τσαουσάκης.
Ανθεμούντας
Στις όχθες του ποταμού Ανθεμούντα μονομάχησε ο Ηρακλής με τον τρισώματο ή τρικέφαλο βασιλιά Γηρυόνη, γιο του Χρυσάορα ή του Ποσειδώνα και της κόρης του Ωκεανού Καλλιρρόης, προκειμένου ο Γηρυόνης να φέρει πίσω στην απομονωμένη Ερύθεια, τις αγελάδες που είχε αρπάξει ο Ηρακλής εκτελώντας τον δέκατο άθλο του.
Ερύθεια
Νησί στην Εσπερία, κοντά στο Γιβραλτάρ, όπου βρίσκονται τα ιερά κοπάδια με τα ολοκόκκινα βόδια του  Ήλιου. Εκεί  τελειώνει ο θεός το καθημερινό του ταξίδι, έχοντας διασχίσει τον ουράνιο θόλο από τη μια μεριά του μεγάλου Ωκεανού, που περιβρέχει ολόκληρη τη γη, μέχρι την άλλη άκρη του, την Ερύθεια. Ερύθεια είναι και το όνομα μιας από τις Εσπερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου