Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Σελίδες

Η Αρχαία Ελλάδα σε ένα αγρόκτημα!

Τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής ψωμιού, τυριού, ελαιολάδου, κρασιού και τις καθημερινές δραστηριότητες του αγροκτήματος στην αρχαιότητα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του διατροφικού θεματικού πάρκου «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδείξει την αρχαία καταγωγή της μεσογειακής διατροφής και να βοηθήσει τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, να διαμορφώσουν σωστή νοοτροπία διατροφής. Το θεματικό πάρκο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» εκτείνεται σε έκταση πέντε στρεμμάτων, που περιλαμβάνει χώρους με εκθέματα που απεικονίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής ..........
διαφόρων προϊόντων. Ο επισκέπτης θα μπορεί να μάθει πώς οι αρχαίοι εκτελούσαν συνταγές με σησάμι, ξηρούς καρπούς, μέλι και ταχίνι, αλλά και θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα κτίσματα που περιέβαλαν το αρχαίο αγρόκτημα και τα οποία είναι χτισμένα όπως πριν από χιλιάδες χρόνια: με πηλό και άχυρο. Επίσης, θα δει γλυπτά σε φυσικό μέγεθος, που αναπαριστούν σκηνές από την αρχαία ζωή και παράλληλα θα δοκιμάσει συνταγές ποιοτικής μεσογειακής κουζίνας.

Παράλληλα, σε ένα πλήρες θερμοκήπιο που υπάρχει στο αγρόκτημα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα της Ιπποκράτειου Ιατρικής και να πάρουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο θερμοκήπιο υπάρχει και φυτώριο σπόρων και βοτάνων τα οποία μπορούν οι μικροί επισκέπτες του πάρκου να φυτέψουν και να φροντίσουν. Το ταξίδι στον χρόνο μάλιστα συμπληρώνεται με μία ακόμη πρωτότυπη ξενάγηση, στο Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού, μια έκθεση με παιχνίδια που παίζονται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Αναπαραστάσεις
Οι θεματικές αναπαραστάσεις που περιλαμβάνονται σστο αρχαιολογικό πάρκο προσφέρουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα. Μεταξύ άλλων, υπάρχει αναπαράσταση της οικίας, ανδρωνίτης, γυναικωνίτης, χώροι όπου έπαιζαν τα παιδιά, W.C., αποθήκες και κουζίνα όπου αναπαριστάται η παρασκευή ψωμιού. Εικόνες από το λίχνισμα, το άλεσμα, το ψήσιμο σε φούρνο, την παρασκευή τυριού, το άρμεγμα, τη συλλογή και την παραγωγή του τυριού, την παρασκευή κρασιού θα ενθουσιάσουν τους επισκέπτες, ενώ εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το σταφυλοπατητήριο, η λήψη του εκχυλίσματος, η αποθήκευση σε πιθάρια, η παρασκευή λαδιού, η συλλογή, το πάτημα στη μυλόπετρα, η λήψη και αποθήκευση, η παρασκευή μελιού και ταχινιού, το άλεσμα, το βράσιμο του μελιού, η μίξη ταχίνι-μέλι (παστέλι), ο χώρος του εργαστηρίου, ενώ δίνονται εικόνες από τους χώρους διαμονής των δούλων. Αναπαριστώνται ακόμη και επαγγέλματα, όπως του ξυλουργού, του σιδερά, του πηλουργού, του γλύπτη, ενώ στο ιατρείο υπάρχει ακόμη και αναπαράσταση μιας χειρουργικής επέμβασης.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1593779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου