Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Σελίδες

Είμαστε “Εθνικιστές”;

του Δημήτρη Χαλιβελάκη,
Συμβαίνουν κι αυτά: Όποιος Έλληνας πολίτης μιλήσει με ιδιαίτερη θέρμη κι αγάπη για την αρχαία Ελλάδα, τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, τους σοφούς και τους επιστήμονες, τη νοσταλγία του για ανόθευτους Ολυμπιακούς Αγώνες που να τελούνται μόνιμα στα άγια χώματα που γεννήθηκαν, τότε κάποιοι “βαρύγδουποι” και “ξερόλες” με “ισχύ” και την “αυθεντικότητα” χιλίων Καρδιναλίων του κολλάνε τη “ρετσινιά”: Αυτός είναι “Εθνικιστής”! Ή “Ρατσιστής”! Ή, τέλος, “Ελληναράς”!

Όποιος, όμως, Έλληνας πολίτης αποφεύγει συστηματικά, όπως ο Διάβολος το λιβάνι, να εκφράζει την απεριόριστη αγάπη του για την Αρχαία και Νέα Ελλάδα, για την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά, για την καθαρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαίας και Νέας, ε, τότε, αυτός δεν είναι “Εθνικιστής” ή “Ρατσιστής” ή “Ελληναράς”. Αυτός είναι περισσότερο Έλληνας και πατριώτης από όλους τους άλλους…


Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι και οι διανοούμενοι, οι επιστήμονες και απλοί άνθρωποι αυτού του τόπου που νιώθουν έναν αδιόρατο φόβο μήπως κατηγορηθούν για “Εθνικιστές”, αν τυχόν μιλήσουν με θέρμη κι αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, για τα ιερά κι απαραβίαστα σύνορά μας, για την εθνική κυριαρχία κι ανεξαρτησία. Αισθάνονται δηλαδή ότι βρίσκονται μέσα σ’ έναν κλωβό μιας «εκλεπτυσμένης τρομοκρατίας». Την οποία συναντάς ή στα λεγόμενα «γράφιτι των τοίχων» ή και σε κάποια περισπούδαστα σχόλια σε εφημερίδες και περιοδικά ή σε διαλέξεις και «σοφές αναλύσεις».

Ένας αξιόλογος συγγραφέας-ερευνητής, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος, όταν προ τριετίας έγραψε σε αθηναϊκή εφημερίδα τρία άρθρα ενόψει της έκδοσης του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ο Μύθος των Ινδοευρωπαίων», ένας αρθρογράφος άλλης αθηναϊκής εφημερίδας ούτε λίγο ούτε πολύ τον αποκάλεσε “Ελληναρά” κι “Εθνικιστή”! Χώρια ότι υπάρχουν και εκδότες που αποφεύγουν να εκδίδουν βιβλία που είναι διαποτισμένα από το άρωμα της Αρχαίας και Νέας Ελλάδας και της γνήσιας ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.


  • Υπάρχουν, ωστόσο, κι ορισμένες ακρότητες προς την πλευρά όσων από εμάς νιώθουμε ως πατριωτικό χρέος να μιλάμε για τα άγια χώματά μας, τις ρίζες μας, τους ήρωές μας και τους σοφούς μας. Κάπου, όμως, χάνουμε το μέτρο. Είναι, σίγουρα, υπερβολή να λέμε ότι στη μήτρα της Αρχαίας Ελλάδας εκκολάφτηκαν τα ΠΑΝΤΑ, όσα βλέπουμε ή δεν βλέπουμε!

Επειδή, λοιπόν, αγαπάμε την Ελλάδα είμαστε “Εθνικιστές”;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου