Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Δελφοί

Δελφοί (οι): Ο επισημότερος τόπος λατρείας των αρχαίων Ελλήνων, που νομιζόταν το κέντρο της Γης.

Εκεί λατρευόταν ο Απόλλωνας, αλλά η λατρεία αυτή δεν ήταν ούτε η πιο παλιά ούτε και επικράτησε χωρίς αγώνες .

Οι Δελφοί, σαν λατρευτικός τόπος, χάνονται στα βάθη του μύθου και του θρύλου, αφού πριν από την εμφάνιση του Απόλλωνα υπήρχαν.

Το μαντείο των Δελφών, έτσι, υπήρχε πολύ πριν από τον Απόλλωνα και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα των θεών της ΓΗ ή Γαία και σαν πρώτη μάντισσα της αναφέρεται η Δαφνίδα.

Λατρευόταν ακόμη, εκεί, και ο Ποσειδώνας, που όταν εκτοπίστηκε από τον Απόλλωνα, του παραχωρήθηκε η Καλαυρία, το σημερινό νησί Πόρος.Οι μύθοι με την εμφάνιση του Απόλλωνα στους Δελφούς και με την επικράτηση της νέας θρησκείας είναι πάρα πολλοί και φανερώνουν ότι οι λαοί που κατοικούσαν στην αρχαία Ελλάδα δέχτηκαν επιδρομές και επιρροές. (διαβάστε κείμενα της Ο.Ε.Α., τα οποία εξηγούν κάποια πράγματα).

Νέοι θεοί συμπλήρωσαν τη θρησκεία τους, όπως ο Απόλλωνας, η Άρτεμη, ο Διόνυσος κ.α., και νέα ήθη, χωρίς ωστόσο να χάσουν τους παλιότερους θεούς και τα εθιμά τους.

Με το πέρασμα των χρόνων, γύρω από τους Δελφούς, σχηματίστηκε το κέντρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και έγινε σύμβολο λατρείας, αλλά και μόνιμο εκθετήριο τέχνης και ιστορίας, που απεικόνιζε την άνοδο του αρχαιοελληνικού πνεύματος.

ΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου