Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Σελίδες

Χριστός και Έλληνες

Εκ πρώτης αυτός ο τίτλος μας μοιάζει κοινός, γνωστός και απολύτως φυσιολογικός, ιδίως για εμάς τους Έλληνες. Παρ όλα αυτά, κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, οι δύο αυτές λέξεις, δηλαδή Χριστός και Έλληνες, αποτελούσαν δύο έννοιες αντίθετες! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με ιστορική σειρά. Ποιος θεμελίωσε τον Χριστιανισμό, όπως τον ξέρουμε σήμερα; Μην βιαστείτε να απαντήσετε «ο Χριστός».
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ: «ΚΗΡΥΞΕΤΕ ΠΑΣΑ ΤΗΝ ΓΗ» ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ

Βίβλος. Το ιερό βιβλίο των Εβραίων. Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν αμέτρητες αναφορές σε προφήτες, όπως ο Ησαΐας, ο Ηλίας και ο Δανιήλ, οι οποίοι κατά τον βίο τους χλευάστηκαν και πολλές φορές καταδικάστηκαν εις θάνατον για αυτά που έλεγαν. Φυσικά αυτοί που τους σκότωσαν δεν ήταν οι εθνικοί, αλλά οι ομόθρησκοι και ομοεθνείς τους, Ιουδαίοι. Μήπως αυτά που έλεγαν ήταν εσφαλμένα; Όχι, αντιθέτως, η Βίβλος αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς πως καταδικάστηκαν επειδή διάγγειλαν την αλήθεια του Θεού.

Όλοι οι προφήτες, και λογικό άλλωστε είναι, μιλούσαν για το έθνος τους. Προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις δώδεκα φυλές του Ιούδα από τους εξωτερικούς εχθρούς. Παρόλα αυτά, οι αρχαίοι εκείνοι άνδρες καταδικάστηκαν. Οι ίδιοι τους ήξεραν, πριν ανοίξουν το στόμα τους, ποια θα ήταν η κατάληξή τους. Σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν γεννήθηκε και ο Ιησούς Χριστός.

Τα χρόνια που γεννήθηκε ο Ιησούς, οι Εβραίοι περίμεναν τον Μεσσία και λυτρωτή τους. Η διαφορές του Ιησού με τους προφήτες, όπως εξηγούν σήμερα οι Χριστιανοί ήταν: 
α) ο Χριστός ήταν ο γιος του Θεού εν αντιθέσει με τους προφήτες που απλά είχαν το πνεύμα του. 
β) το κήρυγμα του Ιησού απευθυνόταν σε όλους τους Χριστιανούς, σε όλους δηλαδή τους ανθρώπους που θα πίστευαν σε αυτόν, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας ή εθνικότητας. Κατά τα άλλα, ο Ιησούς μοιάζει πολύ με τους προφήτες, στο ότι προφήτεψε το μέλλον της Ιερουσαλήμ (=καταστροφή) και στο ότι γνώριζε την τύχη του επί της γης (=σταύρωση).
Ας εξετάσουμε λοιπόν προσεκτικότερα την στάση του Ιησού απέναντι στους εθνικούς, για να δούμε και μόνοι μας ότι όντως, αυτός ο προφήτης δεν ήταν όπως και οι άλλοι, αλλά ήταν ο γιος του Θεού και στάλθηκε να διδάξει τόσο τους Εβραίους όσο και τους Έλληνες και τους Ρωμαίους κ.λ.π.

Ευαγγέλιο του Ματθαίου 10: 5-6
«Αυτούς τους δώδεκα απέστειλε ο Ιησούς, δίνοντάς τους τις εξής εντολές: Μην πάτε στο δρόμο των εθνών και μην μπείτε σε πόλη Σαμαρειτών, αλλά αντίθετα να πηγαίνετε στα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ».
Σε αυτά τα εδάφια φαίνεται καθαρά πως ο Ιησούς παρότρυνε τους μαθητές του να διδάξουν εκτός από τους Εβραίους (=χαμένα πρόβατα) και τους εθνικούς! Μάλιστα ο ίδιος ο Ματθαίος αφηγείται λίγο ποιο κάτω, στο κεφάλαιο 15 και στις παραγράφους 22-24, το σκηνικό, όταν μια εθνική (=Φοίνισσα) τον πλησίασε και τον παρακάλεσε προσκυνώντας τον για βοήθεια.

Οι μαθητές λυπήθηκαν την γυναίκα αυτή λέγοντας στον Ιησού: «Πες την να φύγει γιατί κραυγάζει πίσω μας».

Ο Ιησούς όμως ως θεόσταλτος την σπλαχνίστηκε και της είπε: 
«Δεν στάλθηκα για κανέναν παρά μόνον στα χαμένα πρόβατα του Ισραήλ. Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το ρίξει στα σκυλιά».
(Δείτε επίσης Μάρκος 7:25-27) Τώρα ποια ήταν τα παιδιά και πια τα σκυλιά πιστεύω να καταλάβατε.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΙΗΣΟΥΣ, ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ!

Ο Ιησούς ήταν ένας θαυματοποιός. Αυτό τον κάνει να διαφέρει από τους προφήτες όπως Ησαΐα, Ηλία και Δανιήλ. Αλλά το γεγονός ότι έκανε θαύματα το κάνει να μοιάζει πολύ με τους άλλους, ψευδοπροφήτες κατά τους σημερινούς χριστιανούς, που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή στον Ιούδα. Ο Ιησούς δεν ήταν ο μόνος που διαλαλούσε πως ήταν ο Μεσσίας*!

*=Ο Ιησούς πουθενά δεν είπε πως «είμαι ο Μεσσίας» αλλά όποτε τον ρωτούσαν έλεγε «εσύ είπες πως είμαι ο Μεσσίας».

Το ότι ο Ιησούς περπάτησε στην Ιουδαία ως πραγματικό πρόσωπο σήμερα θεωρείτε αδιαμφισβήτητο γεγονός, μιας και εφόσον τρεις ιστορικοί, εκ των οποίων οι δύο ήσαν εθνικοί, γράφουν για αυτόν. Οι μαρτυρίες τους από τους σημερινούς χριστιανούς θεωρούνται πραγματικές, εφόσον και οι τρεις τους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά. Ο λόγος για:
  • Τον εβραίο Φλάβιο Ιώσηπο που γεννήθηκε το 37μ.Χ.
  • Τον ρωμαίο Κορνήλιο Τάκιτο που γεννήθηκε το 56μ.Χ.
  • Και τον Κάιο Πλίνιο που γεννήθηκε το 62μ.Χ.
Μόνο αυτοί οι τρεις άνδρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Χριστό από κοντά. Κανείς άλλος. Τώρα σε ποια ζωή τον γνώρισαν, αυτό δεν μας το λένε οι Χριστιανοί.

Είναι σίγουρο, πως οι ιστορικοί αυτοί σε καμία περίπτωση δεν είδαν και δεν άκουσαν τον Χριστό αλλά είδαν και άκουσαν τους Χριστιανούς, και συγκεκριμένα τους οπαδούς του Παύλου.

Και αν νομίζεται πως θαύματα έκανε μόνο ο Ιησούς και οι υπόλοιποι ψευδοπροφήτες, δείτε το Ματθαίος κεφάλαιο 10:8 «[Πηγαίνετε] να θεραπεύεται αρρώστους, να εγείρεται νεκρούς, να καθαρίζεται λεπρούς, να εκβάλλετε δαίμονες». Επομένως, σαν τον δάσκαλο και οι μαθητές του. Σε τίποτα δεν διέφεραν. Τα ίδια λόγια, τα ίδια έργα. Πέθανε ένας, αναστήθηκαν δώδεκα!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Ο Ιησούς ουδέποτε είπε πως οι Έλληνες, και γενικότερα οι εθνικοί, θα σωνόντουσαν. 

Αντιθέτως, τους παρομοίασε με σκυλιά, που προσπαθούσαν να φάνε το ψωμί των Εβραίων. 

Ο Παύλος όμως εισήγαγε μια νέα θεωρία. Εκτός από τους απανταχού Ιουδαίους, δέχθηκε και εθνικούς! Μάλιστα τους απάλλαξε από πολλές υποχρεώσεις όπως την τήρηση του Σαββάτου και την περιτομή (παρότι οι χριστιανοί λένε πως ο Ιησούς δεν κατήργησε τον μωσαϊκό νόμο αλλά τον εκπλήρωσε). Ο Παύλος, αν και δεν γνώρισε τον Ιησού, αν και ήταν εχθρός των Χριστιανών, ασπάστηκε την θρησκεία αυτή γιατί είδε το «φως του Κυρίου». Το ίδιο φως που αργότερα είδαν και οι ρωμαίοι αυτοκράτορες και υιοθέτησαν τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους.

Αλήθεια, ποιος σημερινός εβραίος δεν γνωρίζει την ιστορία του; Ποιος δεν ξέρει για τον Ισαάκ και τον Ιακώβ; Τον Νώε και τον Μωυσή; Τον Αδάμ και την Εύα; Όλοι οι Εβραίοι γνωρίζουν την Ιστορία τους καλά!

Ποιος έλληνας ξέρει ένα έργο του Πλάτωνα ή του Σωκράτη;

(=Τίτλο παιδιά, όχι τι λένε τα έργα τους, μόνο έναν τίτλο...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου